Varianti i ri i vir usit arrin edhe në Zvicër, konfirmohen dy raste

Zvicra

Varianti i ri i koro navir usit, i cili u shfaq ditë më parë në Britaninë e Madhe, është zbuluar për herë të parë sot edhe në Zvicër, gjersa BAG supozon se njerëzit e prekur janë në izolim.

Kantonet nga erdhën këto mostra u vunë në dijeni nga BAG se ky variant më ngjitës mund të jetë duke qarkulluar mes atje, por ende nuk është zbuluar se cilat kantone janë të përfshira.

LEXO EDHE: MB: Në këto vende të Ballkanit do bjerë borë deri një gjysmë metër


Individët në fjalë janë qytetarë të Britanisë së Madhe të cilët ndodhen aktualisht në Zvicër ku dhe janë testuar.

Mutacioni në fjalë është zbuluar në dy mostra nga njerëzit që ishin pozitivë, shkruan Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) në një kumtesë për media, në prag të Krishtlindjes. Vir usi është zbuluar gjithashtu më herët sot, për herë të parë edhe në Gjermani.

Mostrat janë trajtuar në Qendrën Kombëtare të Referencës për Sëmundjet Virale të paraqitura rishtas, në Gjenevë.

BAG thotë se dy personat e prekur njihen me emër. Kantonet nga erdhën këto mostra u vunë në dijeni nga BAG se ky variant më ngjitës mund të jetë duke qarkulluar mes atje. Por, BAG nuk ka zbuluar se cilat kantone janë të përfshira.

Megjithatë, një kanton tashmë e ka konfirmuar lajmin për njërin nga dy personat. Personat e kontaktuar nga ta, janë në karantinë. Një kanton i dytë është aktualisht në proces të kontaktimit me personin në fjalë.

A është mutacioni fajtor për numrin aktualisht kaq të lartë të rasteve? “Është e rëndësishme të theksohet se aktualisht nuk ka asnjë provë që përhapja e variantit të ri të ketë ndodhur për shkak të një mutacioni që rrit transmetimin ose ndikon në rrjedhën e sëmundjes,” thotë epidemiologia Emma Hodcroft nga Universiteti i Bazelit.

Shperndajeni :
Reklamo Këtu
Mundësi punësimi në Gjermani