Përveç kësaj, mungesa e vëmendjes mund të provokojë agresion dhe hiperaktivitet tek fëmijët. Është e rëndësishme të njohësh në fillim këto sjellje dhe më pas të përpiqesh t’i rregullosh ato.

Foshnja juaj tregon agresion dhe ju kafshon.

Agresioni tek të vegjlit mund të shpjegohet nga zhvillimi i trurit të tyre. Është e thjeshtë, truri i një foshnje është në ndërtim e sipër. Ata po ndërtojnë aftësi të arsyetimit dhe të të menduarit logjik. Kafshimi dhe agresioni nuk janë një reflektim negativ në stilin e prindërimit tuaj. Ata mund të hedhin një lodër në kokën tuaj, ndërsa ju jeni duke u përpjekur t’i puthni ata. Vogëlushët nuk kanë kapacitet të mjaftueshëm të trurit për vetë-kontroll.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Ju mund të modeloni sjelljen e duhur për fëmijën tuaj dhe më pas t’i kërkoni që ta përsëris atë derisa të reagojë në mënyrën e duhur.

Fëmija juaj ka lëkundje humori dhe bëhet histerik.

Duket si një skenë dramatike me lot dhe bërtitje, por në të vërtetë nuk ka ndodhur asgjë e jashtëzakonshme. Thjesht u keni dhënë atyre një filxhan rozë, në vend të një blu. Emocionet e foshnjës tuaj vazhdojnë të bëhen më komplekse, por aftësia e tyre për t’u përballur me to nganjëherë nuk është e mjaftueshme. Është e thjeshtë, çdo zhgënjim i vogël është shumë zhgënjyes për ta dhe ndjehet si fundi i botës.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Qëndroni të freskët dhe lejoni që ata të shprehin zhgënjimet e tyre, por në të njëjtën kohë tregojuni atyre që kjo nuk është gjë e mirë. Tregojuni atyre disa mënyra pozitive për të shprehur ndjenjat e tyre dhe tregojuni se mos veshja e këpucëve ose refuzimi i ushqimit nuk është reagimi më i mirë.

Fëmija juaj nuk pranon të futet në sediljen e vet në makinë ose të vesh këpucët.

Nëse fëmija juaj hedh këpucët ose nuk pranon të vishet, kjo mund të thotë që ata janë të lodhur nga të qenit aktiv dhe duan pak kohë për t’u çlodhur.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Nuk ka nevojë ta tërhiqni fëmijën tuaj kudo ose të ndjekin shumë kurse sepse kjo mund të bëjë që ata të mbingarkohen.

Fëmija juaj vrapon përreth, lufton, luan dhe varet nga gjërat.

Kur fëmija juaj nuk dëshiron të qetësohet, përpiqet të luftojë ose të vrapoj rreth jush gjatë gjithë kohës, kjo do të thotë që ata nuk bëjnë mjaftueshëm aktivitet. Fëmijët mund të përpiqen t’ju tregojnë se dëshirojnë të luajnë jashtë, të kërcejnë ose të komunikojnë me fëmijët e tjerë.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Kontrolloni orarin e fëmijëve tuaj. Ndoshta, ata kanë shumë kohë të lirë dhe nuk dinë ku ta shpenzojnë energjinë e tyre. Mundohuni të organizoni disa takime të shkurtra me fëmijët e tjerë në lojëra.

Fëmija juaj hedh dhe prish lodrat.

Fëmija juaj mund të thyejë lodrat e tyre, të luajë me to në mënyrë agresive, apo edhe të injorojë një makinë apo kukull të re. Kjo mund të sinjalizojë që ata thjesht janë të mërzitur që janë në shtëpi. Ata mund të duan të dalin shëtitje, të bëjnë një aktivitet tjetër ose thjesht të tallem me ju.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Mundohuni të sugjeroni aktivitete të ndryshme, por mos u bëni presion. Për shembull, mund të filloni të vizatoni vetë dhe nëse fëmija juaj dëshiron të marrë pjesë, ata do t’ju bashkohen.

Fëmija juaj thotë “JO” për gjithçka.

Fëmijët mund të refuzojnë të hanë vaktin e tyre, të lajnë dhëmbët ose të veshin pizhamet. Ata thjesht nuk duan të bashkëpunojnë. Kjo lloj sjelljeje mund të jetë një shenjë që fëmija juaj në të vërtetë dëshiron të marrë kontrollin mbi një situatë.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Për të shmangur këtë luftë për pushtet, zgjidhja më e mirë është t’i jepni fëmijës tuaj 2 alternativa. Për shembull, mund të sugjeroni që ata të pastrojnë dhomën e tyre tani ose pasi të dalin për shëtitje.

Ju e kapni fëmijën tuaj duke gënjyer dhe mashtruar.

Fëmijët mund të gënjejnë ose ekzagjerojnë disa gjëra, por nëse kjo ndodh shumë shpesh, nuk duhet ta injoroni atë. Mund të ndodhë kur ata kanë frikë nga diçka, si reagimi juaj ndaj së vërtetës.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Së pari, mos e merrni personalisht. Së dyti, përpiquni të gjeni rrënjën e gënjeshtrës. Së treti, vlerësoni më shumë sjelljen e tyre pozitive.

Ju e shihni fëmijën tuaj duke goditur të tjerët.

Fëmijët mësojnë se si të trajtojnë emocionet e forta kur janë të mërzitur ose të zemëruar. Shkathtësitë e tyre komunikuese nuk janë shumë të zhvilluara para moshës 5 vjeç. Fëmijët e rritur mund të sillen në këtë mënyrë për shkak të ankthit dhe frikës. Gjithashtu, stili i prindërve mund të ndikojë në këto reagime.

Mënyra më e mirë për të reaguar: Kushtojini vëmendje nëse është dikush pranë tyre që u tregon këtë shembull të dobët komunikimi.

Shperndajeni :
Reklamo Këtu