Insekti që po kër’cënon të përhapë një pan’demi tjetër

turu

Insekti që po kër’cënon të përhapë një pan’demi tjetër

Zbulimi i një mushkonje të re në Gjirin Guantanamo zbulon se si globalizimi po kër cënon të përhapë një pa demi tjetër.

Vendasit kanë zbuluar një mushkonjë Aedes vittatus, një nga 3500 speciet e mushkonjave që gjenden në glob, por kjo e fundit është e rrezi kshme sepse parazitë apo patogjenë të rrezi kshëm për njeriun. Kjo lloj mushkonje mbart të gjitha sëmu ndjet më të rrez ikshme që lidhen me mushkonjat, përjashtuar malaries. Aedes vittatus është endemik në nënkontinentin Indian dhe nuk ishte parë kurrë në hemisferën perëndimore deri më tani. Me shumë gjasa, sipas shkencëtarëve, ekzemplarët e parë udhëtuan aty si vezë në ndonjë kontejner transportues apo ndoshta aeroplan.


Përhapja e tyre në Karaibe dhe SHBA-së së Jugut është shumë e rrezikshme, ndërsa ndryshimi i klimës po i mundëson atyre që të shumohen shumë herë në një sezon. Ndonëse marrin shumë pak vëmendje si ‘rr ezik’ për njerëzit, në fakt sëmun djet e transmetuara nga mushkonjat vra sin më shumë se 1 milion njerëz dhe infektojnë gati 700 milion çdo vit, pothuajse një në çdo 10 njerëz në Tokë.

Shperndajeni :
Reklamo Këtu